Rent a car blog

Blog | Saveti za bezbednu vožnju po kiši

Saveti za bezbednu vožnju po kiši

Iako je usporavanje važan deo bezbedne vožnje po kiši, postoji nekoliko drugih strategija ili faktora koje vozači treba da uzmu u obzir.  

Hajde da pogledamo bezbednosne savete za vožnju po kiši!

Sigurnosni pojas

Bilo da vozite malo ili veliko vozilo, morate vezati sigurnosni pojas. Ako vozite po jakoj kiši, pobrinite se da i vaši putnici obavezno nose svoje.

Smanjite brzinu

Što sporije putujete, imate više vremena da reagujete na neočekivane situacije. Tako se rizik od akvaplaninga može svesti na minimum.

Šta je akvaplaning? Kada pada kiša, na putu se formira sloj vode. Ovaj sloj može prouzrokovati da guma izgubi prianjanje na asfaltu: između gazećeg sloja gume i puta se formira klin vode i gura se ispred gume tako brzo da ne može da se ocedi.

Držite odstojanje

Čak i na suvom putu i u uslovima dobre vidljivosti uvek treba da se držite dovoljnog rastojanja od osobe ispred.

Zašto da držim odstojanje kada pada kiša? Dva su razloga da zadržite više prostora za vozilo ispred na mokrim putevima: s jedne strane, to vam daje više vremena da reagujete na neočekivanu situaciju, na primer da usporite ako automobil ispred vas koči. S druge strane, manje vas ometa prskanje vode drugog automobila.

Izbegavajte naglo kočenje

Nagle promene smera ili brzine nisu dobra ideja na mokrim putevima. Uvek očekujte da vašem automobilu treba duže da reaguje na asfaltu natopljenom kišom. Ako prebrzo uđete u krivinu, možete izgubiti kontrolu nad automobilom. Isto važi i za nagla zaustavljanja: ako do kraja pritisnete papučicu kočnice, brzo ćete početi da proklizavate.

Kako da vozim iza ugla? Smanjite brzinu, posebno pre oštrih krivina, i blagovremeno signalizirajte kako bi drugi učesnici u saobraćaju imali dovoljno vremena da prilagode svoj stil vožnje.

Kako da kočim na mokrom putu? Polako smanjite gas i menjajte brzine umesto da gazite na papučicu gasa. Ovo vam omogućava da kočite na kontrolisaniji način.

Uključite brisače

Mnogi automobili sada to rade automatski: Čim prve kapi kiše udare u vetrobransko staklo, brisači se uključuju i počinju da čiste prozor tako da uvek imate pun pogled. Ako vaš automobil nema automatske brisače, trebalo bi da ih na vreme uključite ručno.

Napomena: Da biste bili sigurni da su vaši brisači uvek spremni za upotrebu, trebalo bi da redovno dolivate tečnost za pranje vetrobranskog stakla. Metlice brisača takođe treba menjati najmanje jednom godišnje.   

Upalite farove

Čak i ako je sredina dana, kada počne da pada kiša, trebalo bi da upalite farove. Nemojte koristiti duga svetla ili svetla za maglu - zajedno sa odsjajima kišnice, oni mogu da zaslepe druge vozače.

Šta mi treba svetlo? S jedne strane, ako imate upaljene farove, lakše ćete videti – posebno tokom jake grmljavine, tokom dana može da padne mrak. S druge strane, sa upaljenim farovima na vreme skrećete pažnju ostalim učesnicima u saobraćaju.

Isključite tempomat

Tempomat je vaš najbolji prijatelj, posebno na dugim putovanjima. Pomaže vam da održavate konstantnu brzinu vašeg automobila. Ali to može biti opasno na mokrim putevima: ako se vaš automobil kreće pravolinijski i konstantnom brzinom, rizik od akvaplaninga je posebno visok. Vozači takođe imaju tendenciju da voze sa manje koncentracije kada je uključen tempomat. Međutim, ovo se ne preporučuje na mokrim putevima i slaboj vidljivosti.

Izbegavajte kondenzaciju

Ako je napolju veoma vlažno i hladno, prozori vašeg automobila se mogu zamagliti iznutra. Ovo može biti opasno jer će vam vid biti ometen. U ovom slučaju važi sledeće: uključite klima uređaj. Ovo izduvava suv vazduh u unutrašnjost automobila i osigurava da prozori ponovo postanu čisti.

Bolje je zaustaviti se nakon jakog pljuska

Ako pada jaka kiša, brisači su vam preopterećeni i stalno imate sloj vode na staklu. Ako vidljivost postane toliko loša da više ne možete da vidite stranu puta ili druga vozila sa bezbedne udaljenosti, zaustavite se i sačekajte da kiša nestane. Ostavite upaljene farove i uključite sva četiri žmigavca kako bi vas drugi vozači primetili.

Zaključak

Bezbedna vožnja po kiši zavisi od tehničkog stanja automobila i veštine vozača. Pridržavajte se naših saveta, i bez obzira na vremenske uslove, osećaćete se bezbedno. 

A za sve informacije vezane za iznajmljivanje automobila, kao i ostale savete, ljubazno osoblje Royal rent a car Novi Sad vam stoji na usluzi. 

Rezervaciju rent a car automobila i vozila možete obaviti na stranici RENT A CAR VOZILA gde možete saznati više informacija o cenama iznajmljivanja auta tokom letnje i zimske sezone, kao i druge bitne informacije.

Autor | Suzana Trajkovska

Suzana Trajkovska

Slični blogovi

Zahtevi za iznajmljivanje automobila

Iznajmljivanje automobila može biti savršen način da istražite novo mesto ili da olakšate svakodnevne obaveze.

Hipnoza autoputa

Bez obzira na to da li vozite svoj automobil ili iznajmljeno vozilo, obazrivost na putu je od ključne važnosti.