Rent a car blog

Blog | Nekoliko saveta za rentiranje automobila u Srbiji

Nekoliko saveta za rentiranje automobila u Srbiji

Kako bi dobili najbolju ponudu za dugoročnu najam automobila, najbolje je da auto rezervišite unapred od kuće. Ako odlučite da iznajmite automobil kada već stignete u Srbiju, svratite ili pozovite lokalnu agenciju za iznajmljivanje automobila ili rezervišite online. Morate odlučiti od koga ćete iznajmiti, kakav automobil vam je potreban i gde ćete ga pokupiti i na kraju vratiti.

Kako izabrati rent a car agenciju?

Većina započinje pretragu na sajtu za rezervacije putovanja kao što su Sixt ili Europcar, na primer. Naravno, ako kod kuće imate omiljenu agenciju za iznajmljivanje automobila, razmislite o korišćenju iste kompanije u Evropi ali je u Srbiji to malo teže obzirom da većina vodećih svetskih ili evropskih rent a car agencija nema svoja predstavništva u Srbiji.

Dok razgledate ponudu, nemojte se zaustaviti samo na upoređivanju početnih cena. Želećete da odredite ponudu koje kompanije uključuje najbolju kombinaciju cena (uključujući sve naknade i sve dodatke koje želite), usluge i lokacije za preuzimanje/odlazak (sa radnim radnim vremenom) za vaše putovanje. Naravno i tip i vrsta osiguranja igraju veoma važnu stavku. Nije isto kada rentirate kasko osigurano vozilo ili vozilo sa osnovnim osiguranjem gde sami pokrivate bilo kakvu eventualnu štetu na vozilu.

Bez obzira kod koga rešite da iznajmite automobil, vodite računa o svim svojim papirima (uključujući kontrolnu listu koju kompanija koristi da proveri stanje automobila kada ga predate) nekoliko meseci nakon perioda iznajmljivanja, u slučaju da dođe do spora oko naplate.

Kako izabrati automobil?

Ukoliko dolazite sa drugog kontinenta, posedno iz Severne Amerike, postoji velika razlika između onoga što, generalno govoreći, možda očekujete  i onoga što ćete verovatno dobiti u Evropi pa tako i u Srbiji, jesu automobili srednjeg ranga koji imaju manje prostora za putnike, ogroman prostor u prtljažniku je teško očekivati, a ručni menjači su nešto što je mnogo češće. Automobili sa automatskim menjačem su skuplji (obično oko 20-30%) i uglavnom su dostupni tek na skupljim automobilima. Pošto su, realno je reći, automatski menjači ređi u ponudi, moraćete da rezervišete automobil sa automatskim menjačem mnogo više unapred nego automobil sa manuelnim menjačem koji su mnogo brojniji. Naravno, mnogo je veća ponuda auta sa automatskim menjačima najčešće na aerodromu ili u većim gradovima poput Beograda.

Kada proveravate opcije za jeftino iznajmljivanje, videćete neke poznate marke (Ford, VW) — iako ne uvek poznate modele — kao i neke manje poznate, najčešće Opel, Fiat, Citroen, Peugeot, Renault, Škoda i Seat. Ne gubite vreme pažljivo birajući modele, jer vam nikada nije zagarantovano da ćete dobiti baš model automobila za koji ste se interesovanje, već samo „sličan“ model.

Obično se iznajmljivanjem manjeg, najjeftinijeg modela sa manuelnim menjačem — ne samo štedi novac, već je i sama vožnja lakša po uskim, vama nepoznatim, ulicama i putevima po Srbiji. Ako putuje sa više od dve, tri odrasle osobe, može vam se lako isplatiti izbor veće klase automobila.

Kako izabrati mesto i vreme preuzimanja i vraćanja

Ono čega morate biti svesni i spremi na moguće neprijatnosti preuzimanja automobila u manjim gradovima – mala regionalna rent a car agencija gotovo sigurno ima manji vozni park u svom vlasništvu. Nemojte planirati da pokupite ili vratite svoj automobil subotom popodne, nedeljom ili u toku praznika, kada će kancelarije verovatno biti zatvorene (osim lokacija na železničkoj stanici i aerodromu).

Preuzimanje automobila na aerodromu ili u okolini železničke stanice obično košta više od preuzimanja u centru grada. Ako vam ne treba automobil odmah po dolasku, možda je bolje da potražite jeftinije iznajmljivanje sa cenom za preuzimanje u centru grada mada u Beogradu i rent a car agencije koje su smeštene u centru ili okolini imaju mnogo veće fiksne troškove zbog cene zakupa kancelarija i pogotovo usled nedostatka parking prostora. Naša preporuka je da posetite web sajt rent a car aerodrom Beograd jer oni i na aerodromu imaju pristupačne cene kao i za isporuku u bilo kom drugom delu grada. Ali preuzimanje sa aerodroma ili železničke stanice možda je i dalje vredno toga; mnoge lokacije za iznajmljivanje u gradu imaju kraće radno vreme (i mogu se zatvoriti u podne) ili su zavučene u lavirintu uskih ulica. Uzmite u obzir i saobraćaj — možda je lakše voziti se od aerodroma ili železničke stanice nego do parking garaže u srcu grada. Pre nego što izaberete lokaciju za iznajmljivanje, pronađite je na mapi. Neke agencije za iznajmljivanje će ostaviti automobil u vašem hotelu - nekada uz nadoknadu ili bez, sve zavisi od dogovora koji postignete.

Još neki saveti za iznajmljivanje automobila

Tražite ponudu za nedeljni najam. Logično, što duže iznajmljujete, to će vas najam automobila manje koštati po danu. Možda ćete otkriti da iznajmljivanje za punih sedam dana košta isto, ili čak manje od pet ili šest dana. Proverite kod nekod od pouzdanih agencija koje se nalaze u Beogradu kao što su rent a car Beograd ili car rental Beograd.

Dvaput proverite kurs evra ili dolara kada upoređujete cene. Neki sajtovi kompanija za iznajmljivanje u Srbiji koriste "lažne" kurseve zbog kojih cena izgleda jeftinije od cene koja će se zaista pojaviti na vašem računu za kreditnu karticu. Naša preporuka je da kola rentirate kod agencija koje imaju izražene cene ili  dolarima ili u evrima kao što je na primer rent a car Novi Sad ako vam je potreban auto u Novom Sadu ili u Vojvodini.

Plati unapred makar jedan deo kao rezervaciju što vam kasnije, ako bukirate mnogo unapred, garantuje nepromenjivost cene što se može desiti jer većina agencija na to zadržava pravo usled nekih nepredviđenih troškova koji se mogu pojaviti. Ali pazite na naknade za otkazivanje jer i rent a car agencije žele da se zaštite pa ako niste sigurni u svoje putovanje naša preporuka je da ne plaćate ukoliko baš ne morate unapred.

Pročitajte i sitna slova! Pažljivo pročitajte celu potvrdu rezervacije pre nego što krenete na put. Ako unapred pitate o naknadama i još jednom proverite troškove prilikom preuzimanja, možete izbeći neprijatna iznenađenja. Uvek se može desiti da ste nešto prevideli pa se tako kod većine pojave dodatni troškovi kada stignete i treba da preuzmete vozilo.

Potvrdite svoje planove. Dobra je ideja da potvrdite svoju rezervaciju dan ili dva unapred kako bi još jednom osigurali da vas željeno vozilo čeka na dogovorenom mestu i u planirano vreme, ne prepuštajte slučaju ništa i imajte na umu da u sezoni radnici u rent a car agencijama dnevno obave desetine pa i stotine preuzimanja, vraćanja vozila kao i rezervacija, što, naravno, povećava mogućnost nenamerne greške.

Autor | Nenad Kovačević

Nenad Kovačević

Slični blogovi

Kako izbeći štetu na iznajmljenom automobilu

Izbegavanje oštećenja iznajmljenog automobila je neophodno kako bi se izbegli dodatni troškovi i komplikacije kod osiguravajućeg društva ili agencije za iznajmljivanje automobila.

Ograničenja kilometraže prilikom iznajmljivanja automobila

Ograničenja kilometraže prilikom iznajmljivanja automobila su pravila koja određuju koliko kilometara možete preći iznajmljenim vozilom bez dodatnih troškova.